На Мето

кьошето

За селската чест на един премиер*

3 comments
Унгарският премиер Виктор Орбан (50 г.) никога не е криел гордостта си как от малкото село Фелчут, където минава детството му, е покорил Будапеща.

Преди броени дни той спечели втори последователен мандат и общо трети като премиер. Това го поставя в традицията на дългогодишни унгарски спорни държавници като Миклош Хорти и Янош Кадар.

Първият е сред най-верните хитлерови съюзници. Вторият е сталинисткият шеф на унгарските служби, издигнал се до върха след смазването на Унгарското въстание през 1956 г. Звездата на Орбан изгря през 1989 г. с възпоменателна реч за убитите от Кадар през 1956 г. революционери.

Днес противниците на Орбан го обвиняват в създаването на олигархична икономика, копираща най-мрачните традиции на комунизма.

“По време на комунизма имаше значение не дали познаваш занаята си или си учил за работата си, а дали са верен другар. Тогава получаваше работата”, казва пред в. “Ню Йорк таймс” Дьорд Варга, бивш кмет на село Фелчут. “Днес е същото. Само че сега не се казва верен другар, а добър приятел”.

Най-ясната метафора за думите му е амбициозният нов стадион във Фелчут.

“Панчо арена”
Панчо е умалително на испанското име Франсиско. Ференц е унгарският му вариант.
През 1956 г. 29-годишният Ференц Пушкаш е капитан на легендарния унгарски футболен отбор. Революцията го заварва на мач с неговия “Хонвед” в Белгия. Пушкаш се обажда у дома, за да предупреди да не го чакат скоро. Връща се през 1993 г. Дотогава е завладял стадионите и сърцата на испанците, взел е паспорт от кралството и е извоювал прякора Панчо.

Достатъчно заслуги, за да бъде изграден в родината му стадион на негово име за 3,8 млрд. форинта (12,3 млн. евро) и с 3500 места.

Проблемът е, че откритият в понеделник “Панчо арена” се намира във Фелчут, на около 45 км западно от Будапеща. Със своите 1841 жители селото е толкова малко, че ако се разсеете за миг от пътя, ще пропуснете табелата за него.

Но седем от регистрираните жители на селото са Виктор Орбан, съпругата му Анико и петте им деца. А премиерът е толкова голям фен, че си е осигурил най-доброто място сред останалите запалянковци на отбор “Пушкаш академия”. Домът на Орбан е на 7-8 метра от стадиона.

“Цялото село работи по стадиона, - разказва пред “Ню Йорк таймс” Ласло Молнар. - Като катедрала е”.

Новият стадион означаваше работа за повечето жители на Фелчут. Някои обаче получиха по-големи облаги от други.

Кметът Льоринц Месарош, който е добър приятел на Орбан, за кратко време се превърна от обикновен водопроводчик в един от най-богатите хора в страната.

Фирмата му печели държавни поръчки за десетки милиарди форинти за изграждане на водопроводна мрежа в югоизточна Унгария и другаде.

Още през 2008 г. Месарош е определен за строител на стадиона и за негов бъдещ мениджър. Отделно специално създаденото дружество държи една от популярните кабелни телевизии в района и луксозен бутиков хотел в съседно градче.

“Власт" АД
Мнозина от критиците на премиера гледат на Фелчут като на център на “Власт" АД - изгоден съюз между правителството и свързани с него корпоративни интереси. От многомилиардния бюджет на стадиона едва 30% идват от касата на клуба. Останалите пари са фирмени дарения, които се приспадат от данъците.

Своята лепта са внесли някои от най-големите компании в страната. Сред тях са държавният газов гигант МОЛ и най-голямата местна банка ОТП. Участва и строителният гигант “Кьозгейп”. Зетят на Орбан е в управителния борд на дружеството. “Кока-кола Унгария” и “Сузуки” също са дарили за стадиона.

“Представете си стадион с два пъти повече места от населението на града, - казва пред “Ню Йорк таймс” Гордон Байнай, който бе премиер с мандат на социалистите. - Това е като Дисниленд. Всяко дете си е мечтаело да има Дисниленд в задния двор, за да си играе там всеки ден. Сега изведнъж мечтата на това дете се сбъдва”.

“Добре дошли в Орбанистан”
В деня на откриването на стадиона репортер попита защо игрището е точно до дома на Орбан.

“Не стадионът е построен до къщата на премиера, а семейство Орбан е построило вила до старото селско игрище”, каза говорителят на футболната академия Дьорд Солоши, цитиран от “Будапест бизнес джърнъл”.

Попитан дали е вярно, че централната ложа има табела с надпис “премиер на Унгария”, говорителят на Орбан отбеляза, че “запазеното място не е за министерски съвет, а за най-големия благодетел на отбора, който по съвпадение е премиер на страната”.


“Добре дошли в Орбанистан”, коментира Байнай.

3 коментара:

  1. Верно е. Приказването на Орбан е изключително премерено, а в много от случаите е за ползване в чужбина. Тоест, патриотарски и националистичен низ от клишета безспир (но гръмко звучащи, затова ниско образованите му се връзват в страната). Разследващите журналя бият камбаните от много години насам, а въпросният Льоринц си развява байрака и ломоти празни приказки в интервютата.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за бележката. Нямам толкова близки и последователни наблюдения, затова подобни бележки са важни.

    ОтговорИзтриване
  3. Ъпдейт, и далеч по-сериозен от моя текст, по орбановата страст към футбола: https://www.theguardian.com/news/2018/jan/11/viktor-orban-hungary-prime-minister-reckless-football-obsession?CMP=share_btn_tw

    ОтговорИзтриване